• Islandpferde
 • SÌTAR FRÁ YTTRE DALSGERDI född 1990 (fux)

 Sitar har ingen känd betydelse, men vi tror att det betyder "det indiska musikinstrumentet Sitár"

 

Sitar var vår första häst vi köpte och han är direktimporterad från Island. På hösten 1994 klev han iland i Göteborgs hamn efter 1 veckas resa med båt från Island. Därefter gjorde han resa med lastbilstransport först till Burträsk och sedan till Ammarnäs. Sitar var sadeltämjd men inte mer. Vi har själva ridit in honom. Sitar är otroligt smart och har sedan han kom hela tiden försökt att bevisa att han är smartare än oss.....vilket han säkert också är.... :)

Sitar är 5-gångare men rids som 4-gångare. Han är bestämd och som ryttare måste man vara ännu mer bestämd och vara självsäker. Han kan ridas av alla men som nybörjare tar han över och gör lite som han behagar.....i stort sett......äter och väljer de gångarter han vill.

 

 • VINA FRÁ ARBAKKA född 1988  (svart med vit stjärna)

Vina betyder "väninna"

Vina var vår andra häst som vi köpte 1996, då hon var 9 år gammal. Hon köptes från Stockholm/Västerhaninge men är född på Island. Vina är en väldigt snäll häst, som gör allt för sin ryttare, men är väldigt känslig och ingen nybörjarhäst.
Hon är 4-gångare och har lätt för tölt, trav och galopp. Hennes skritt är snabb och inte många andra hästar hänger med i hennes tempo. För att få rida Vina måste du vara van ryttare. På de flesta turerna är hon min ledarhäst då hon är perfekt, klok, modig och smart, som ledarhäst och hon går att lita på i alla sammanhang. Vina hade fått ett föl innan vi köpte henne (Amadeus) och vi har tagit ett föl efter henne och Siggi frá Ås. (Hrekkur)

 

 • SLETTA FRÁ KÖLDUKINN född 1986 (svart-vit skäck)

 Sletta betyder ""liten fläck"  (enligt förra ägaren.)

Sletta köptes in som 4:e häst år 2000 från Chalottenberg, men hon är född på Island. Vid ankomsten var Sletta otroligt rädd och skygg och gick knappt att få tag i. Idag är Sletta mera lättsam, men kan fortfarande ibland vara lite kinkig när hon ska tas in. Hon är min allra snällaste häst och alla kan rida henne t.o.m ganska små barn. Många är det som har blivit av med sin rädsla för ridning/hästar tack vare Sletta. Sletta har haft tre föl innan vi köpte henne. Sletta är 5-gångare men rids som 4-gångare. Hon har lätt för tölten men gillar inte att galoppera i dålig terräng. Sletta är bästakompis med Flugar.

 

 

 • FANNAR FRÁ STRÖND född 1990 (isabell)

Fannar är ett vanligt mansnamn på island men kan även betyda "snöklätt fjäll"

Fannar blev vår 6:e häst och han köptes in 2001 från Stockholm....men är född på Island.
Fannar är snäll, snabb och stark men har lite dåligt självförtroende så ryttaren bör vara ganska säker i sig själv. Fannar är även lite osocial och blir därför utanför flocken. Man märker i hans samspel med övriga hästar att han har ett litet annat beteende. 
Han är 4-gångare men har svårt för tölten och kräver en hyfsat van islandshästryttare för att tölta. Lätt för trav och har en skön kort trav.

 

 

 • FLUGAR FRÁ FJALLI född 1988 (brun med svart man och svans)

Flugar betyder "flygare"

Flugar köptes 2002 från Ammarnäs Islandshästar, ett f.d islandshästföretag i Ammarnäs. Men även han är född på Island . Han blev då vår 7:e häst. Flugar är den perfekta hästen och alla kan rida honom, både barn, vuxna, van som ovan ryttare, och alla gillar honom. Flugar har bra gångarter och är 4-gångare. Flugar är bästis med Sletta.

 

 

 • HREKKUR FRÅN HEDEBO GÅRD född 2001 (musblack)

 Hrekkur betyder "den som gör bus och rackartyg" 

Hrekkur är egen uppfödning efter Vina och blev vår 8:e häst. Hingsten hette Siggi frá Ås och var 1:a klasshäst från Norge men bosatt utanför Umeå i Holmsund. Hrekkur är ingen nybörjarhäst då han är tuff, självsäker och gärna vill bestämma, trots detta är han snäll och rätt så lyhörd. 
Hrekkur är 5-gångare men rids som 4-gångare. Han har bra grundgångarter men kräver sin ryttare.

 

 

 • MOSART FRÁ HELLISHOLUM född 1994 (svart med vit mule)

 Mosart har ingen känd betydelse.

Vår 9:e häst köptes in 2003 och Mosart hittades i en by "nästgårds", strax utanför Sorsele. Mosart är snäll...men på sina villkor. Om man kräver för mycket av honom kan han bli en riktig suris. Han gillar inte att jobba på ridbana men att gå på tur i fjällen passar honom bättre. Mosart är 4-gångare och har en underbar kort galopp, men kräver en lite vanare ryttare för att klara av tölten.

 • FIDLA FRÁ GUDMUNDARSTÖDUM född 2001 (silverbrun skäck)

 Fidla betyder "Fiol"

Fidla blev vår 10:e häst och hon köptes in i maj 2009 direkt från Island. Hon är snäll, framåt och kan vara ganska het emellanåt. Fidla är ibland en "surmärr". Hon var sadeltämjd och lite riden när hon kom till oss. Sommaren 2009 fick hon börja med att gå som packhäst på längre turer och har ridits på de kortare turerna. Fidla är 4-gångare med lätt för trav och galopp. Hon är under töltträning.

 • BLIDA FRÁ SÖLVHOLT född 2009 (vindott)

Blida betyder "den milda, blida"

Hon blir vår 11:e häst som vi köper. Hon är efter Glitri frá Reykjakoti, ee Thokki frá Gardi. Blida var rädd vid ankomsten till oss men är nu väldigt social och snäll. Blida verkar bli en modig och framåt häst som inte funderar så mycket över farliga saker. Vi funderade ett tag på att döpa om henne till Busa istället....:) Sommaren 2013. Blida är under inridning och är jätteduktig.

 • OFEIGUR FRÁ SVALBARDI född 2003 (fux med bred bläs)


Ofeigur betyder "Överlevare, Modig"

Ofeigur kom till Sverige och oss i mitten av mars 2010, tillsammans med Blida. Ofeigur blir vår 12.e häst som vi köper. Ofeigur är efter Hjörtur frá Hindisvik och undan
Lað frá Svalbardi. Ofeigur är otroligt lättsam och följsam vid markhanteringen. Han är jätte social. Han var sadeltämjd och riden ett par månader på Island. Ridträningen inleddes våren 2010 men han har även fått gå en del på turer under sommaren 2010. Ofeigur är väldigt snäll, lyhörd och framåt, dock ännu ingen nybörjarhäst pga sin unga ålder. Han har väldigt lätt steg i trav och mycket sväv i galopp men svårare för tölt...den finns där men behöver tränas fram.

 

Foto: Rebecca Oskarsson, Ammarnäsfjällens Islandshästar & Fotograf från Island

 • GLÓI FRÀ NUPAKOTI född 2004 (Fux)

Glói betyder "Glödande"

 

Glói kom hit till Sverige och Ammarnäs i början på juni 2011 men den första tiden blev väl inte riktigt som vi hoppats. Han blev sjuk dagen efter ankomst och snorade och hostade något förskräckligt. Troligtvis en reaktion på air-condition, extrem värme och omställningen. Det tog nära på en hel månad innan han var så pass frisk att han kunde börja ridas. Och introduktionen med de andra hästarna fick också vänta, och inte förren i september kunde han helt släppas in med alla de andra hästarna.....en lång och besvärlig introduktion var då äntligen över.

 

Glói var i början skygg och osäker bland människor men har tuffat till sig mer och mer. I början hade han endast en gångart......grisepass men traven och galoppen kom ganska så snabbt. Tölten kommer ett par steg då och då och med mer träning kommer han att få en stor tölt. Han har stora och svävande gångarter. Hans svagaste sidan är framåtandan som inte alltid finns där utan det får vi jobba på.